След случаят с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от сигнали за фрапиращи случаи на домашно насилие в цялата страна. На този фон депутатите от парламентарната правна комисия прекъснаха лятната си ваканция, за да гласуват спешно законодателни промени. Те приеха, че интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак, под чиято защита попадат случаите на домашно насилие. Гласувани бяха и по-сериозни наказани за нанасянето на лека и средна телесна повреда.

Малтретираната жена от Видин: Изкара колан и искаше да ме обеси

Във Видин 19-годишен преби и острига 22-годишната си бивша приятелка, въпреки че има заповед да не я доближава. Тя разказа, че младежът я завел в дома си против волята ѝ. Там я удрял и ритал по цялото тяло. Направил ѝ снимка преди да отреже косата ѝ с ножица, за да си спомня как е изглеждала с дълга.
През сълзи 22-годишната Славка Славчева разказва за ужаса, който е преживяла последните няколко дни.  

Законът ще закриля от домашно насилие и партньорите в интимна връзка

Преди да ме подстриже, ме наби. Изкара един колан и искаше да ме обеси с него. След това ме накара да снимам вулгарни интимни клипове”, сподели жената.

Тя успяла да избяга и разкаже на близките си, които подали сигнал в полицията. На 19-годишния мъж, който е и криминално проявен, вече са повдигнати две обвинения – за незаконно лишаване от свобода и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, тъй като е имало сигнали, че е упражнявал насилие и преди това.

Междувременно само за няколко дни три бременни жени от Бургас са потърсили закрила от домашно насилие в Центъра за превенция. Една от тях е загубила бебето си, а другите две са прегледани от лекар, за да установи дали е имало опасност за тях и плода им.

Бременна жена загуби детето си след побой от приятеля й

Районният съд постанови два пъти най-тежката мярка „задържане под стража". Веднъж за нападателя над бременното момиче и втори път за нападателя, който преби съпругата си и баща й пред очите на 16- годишната им дъщеря.

Престъплението спрямо 23-годишната жена било извършено на 1 август. За него законът предвижда наказание до 6 години затвор.

„Заканил се да я убие. Живеели си на семейни начала. Пребил я е. Блъскал я е в главата, влачил я е”, разказа Зорница Щърбева от Районната прокуратура.

На извънредно заседание: Правната комисия прие по-строги наказания при лека и средна телесна повреда

Обвиняемият е вече с присъда за нанасяне на средна телесна повреда, но служебният му защитник днес разказа друго: „Каза ми, че твърденията на пострадалата са лъжа и по-скоро тя го е нападнала. Дори ми показа одраскване по шията”, заяви Владимир Господинов.

Съдят двама мъже, заканили се с убийство на жена в съдебна зала в София

Упълномощеният от обвиняемия адвокат пък се отказа да го защитава.

„Имам морални съображения. Аз съм жена и майка, не мога да го защитавам”, заяви адв. Веселина Василева.

В град Оряхово пък мъж преби с бухалка жена. 62-годишният заподозрян е привлечен в обвиняем и е задържан за 72 часа. Потърпевшата е била нападната от мъжа, който е бил недоволен, че кучето ѝ излизало на улицата и можело да нападне пешеходци.

Заради куче: Мъж преби възрастна жена с бухалка в Оряхово

Прокурор в Софийска районна прокуратура пък обвини двама мъже, заканили се с убийство на жена в съдебна зала по време на открито заседание на съда. Това съобщиха от обвинението. След като чули присъдата, заявили на пострадалата, че излязат ли от затвора, наистина ще я убият.

Тийнейджър на 18 години преби майка си и баба си в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът за упражненото насилие е получен към 14:30 ч. в сряда.


Брутално насилие: Младеж отвлече бившата си приятелка, преби я и ѝ подстрига косата

Двете потърпевши жени са прегледани на място от екип на Спешна помощ. Момчето е задържано, като срещу него е започнато разследване.
DarikNews.bg, NOVA