"Стопираме преговорите с ПП, искаме да предложат друг премиер". Това каза пред журналисти вицепремиерът Корнелия Нинова след решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати от България.

По думите ѝ решението да бъдат изгонени 70 дипломати е безпрецедентно в българската история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. "За нас то е абсолютно неприемливо. Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като вицепрезидента Йотова, да го докаже и да извади такова решение, ", подчерта Нинова.

Тя заяви, че членовете на Министерски съвет от БСП категорично отричат да е взимано и обсъждано такова решение.

Остри политически реакции след решението за експулсиране на 70 руски дипломати (ОБЗОР)

"Ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", категорична е тя.

"Искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент, може би единствено на г-н Петков", добави Нинова.

"Обръщаме се към президента да свика спешно КСНС. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата. По публичната информация, която четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, засягащ националната сигурност", посочи вицепремиерът.

Мирослав Иванов: Кирил Петков е нашата кандидатура за премиер

Нинова подчерта, че за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, "сериозно засягащи националната политика".

"Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили да променим България".