„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонване на руските дипломати на базата на достатъчно информация и да го е обмислил добре – и като мащаби, и като последствия". Така президентът Румен Радев коментира обявеното снощи от Кирил Петков експулсиране на 70 служители на руското посолство и търговските представителства у нас. Държавният глава, който е в Мадрид за срещата на НАТО, заяви още, че няма повече информация по случая и не стана ясно, дали е бил информиран от правителството за крайната дипломатическа мярка.

За решението на премиера в оставка не са знаели и депутатите от „Продължаваме промяната“, стана ясно в Народното събрание.

Костадинов за изгонените руски дипломати: Това е последната мярка преди война

Доверявам се, че това е правилното решение. Не знаех за това решение преди да бъде обявено“, каза народният представител от ПП Димитър Гочев, който от името на парламентарната група отговори на журналистически въпроси относно изгонването на дипломатическите служители. Той не се притеснява, че мярката е предприета от правителство в оставка, защото то имало същите правомощия като редовно.

На въпрос дали това ще повлияе на разговорите за съставяне на ново коалиционно управление, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че свиква заседание на Изпълнителното бюро на партията и ПГ, за да реши как да продължи, Димитър Гочев отговори: „Не мога да кажа. Колегите от БСП ще се събират отново, за да обсъдят този въпрос. Разбираме тяхната позиция, но смятаме, че решението, което е взето, е правилно“.

Захариева: Надявам се изгонването на руските дипломати да не е в резултат на панически действия

Отзоваването на руските дипломати от България е поредното самосиндикално решение на премиера в оставка, заявиха от "Има такъв народ" (ИТН).

Станислав Балабанов съобщи, че тази идея Кирил Петков е споделил още при посещението на българската делегация в Украйна на "перона на гарата в Полша". По думите му още тогава премиерът е казал "колко е хубаво да изгоним тези руски дипломати", без да уточнява броя им. "Тогава го попитахме какви са основанията за това - "ще го правиш като знак в тази политическа ситуация, която е заляла целия свят. Какво е мнението на Външно министерство, има ли преки доказателства, че тези хора са шпиони", допълни Балабанов.

Русия ще отговори на решението на България да изгони руски дипломати

„Истината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”, потвърди и председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов в ефира на NOVA.

„Ако има руски дипломати, които изпълняват шпионска дейност, логично е, ако бъдат разкрити, да бъдат отзовани. Избягвам да казвам дали съм против или не, защото не съм вътре в системата. Казвам само, че не се прави токова рязко и изпитвам съмнения дали всички са шпиони, защото бройката му е хрумнала в главата преди 4 месеца и не е въз основа на службите. Не знам друга държава да си е позволила такова нещо”, добави той.

Радев: Надявам се Петков да е обмислил последствията от изгонването на руските дипломати

Персоналът на България в мисиите в Русия е много по-малък на брой от 70 човека, и ако Москва реши да изгони нашите дипломати реципрочно, България трябва да затвори абсолютно всички мисии в Русия. Това заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева в кулоарите на парламента.

"ГЕРБ научи за изгонването на руските дипломати от медиите. Има разминаване в информацията, оповестена вчера, и от официалното съобщение на МВнР. Първо, не всички са дипломати, 43-ма са дипломатите. И трябва да се уточни всички ли те наистина са извършвали шпионска дейност. На тези въпроси нямаме отговор. Надявам се това да не е в резултат на панически действия заради вътрешнополитическата ситуация, коментира Захариева.

"Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е опасен за България", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Масовото изгонване на дипломати на определена страна, което е безпрецедентно в историята на българската държава от 1878 г. насам и закриването на консулства в двете държави, нанася силен удар на взаимоотношенията между тези страни. То е знак за изключително влошени отношения и е последна мярка преди най-крайната такава - започването на война", смята той.

Малко по-късно и вицепремиерът Илияна Йотова коментира темата. Тя определи като безпрецедентно решението за отзоваването на руските дипломати. "Безпрецедентно е, защото е взето от правителство, което вече е изгубило доверието на българския парламент, което е получило вот на недоверие и е в оставка", каза тя. Според нея е било редно подобно решение да бъде взето с отговорността на следващия кабинет.

„Нямаме информация какво е наложило още снощи да се вземе това решение“, каза Йотова и подчерта, че е изненадана, защото става въпрос за правила, закони и Конституция. „Ние виждаме, че законите и Конституцията се нарушават с лека ръка, но все пак имаше и други правителства, които в последните дни на своето управление сменяха бордове, назначаваха, уволняваха, но за първи път в моята политическа биография виждам да се вземат решения, които имат външнополитически характер и уреждат двустранни отношения“, каза вицепрезидентът. И изрази надежда да не се стигне до най-тежката мярка – скъсване на дипломатическите отношения. 

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин пък определи решението на Петков като "глупост".

Във Фейсбук той написа: "Още ми е трудно да асимилирам новината. Изгонването на 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България за 3 дни, е израз на шокиращо неразбиране и на външната, и на вътрешната политика. С подобни крайни демонстративни мерки е напълно неприемливо да се ангажира министър-председател в оставка". Според Вигенин действията на Петков са "очевидно търсена провокация, която обаче може да постави под заплаха формирането на ново правителство".

Вигенин заключва: "И понеже някои ще кажат, че това е смелост - не, глупост е. Не се прави така. Фойерверките накрая ще предизвикат пожар..."