/ БГНЕС
Безпрецедентният акт на самозабравилия се премиер за масовото експулсиране на десетките представители на Руската Федерация у нас представлява крещящо погазване на изконния национален интерес на Република България за градивни отношения с Русия в добри и в трудни времена. Това гласи отворено писмо, подписано от редица социалисти и разпратено до медиите. То е подписано от Калоян Паргов, Весела Лечева, Валери Жаблянов, Михаил Миков и други леви общественици и активисти.

"С фактическото си съучастие в този изключително безотговорен акт лично Нинова, която като председател ангажира БСП нанася непростимо петно върху честта и достойнството на социалистическата партия - унижение, каквото партията не е понасяла през цялата си над 130 годишна история! Всъщност това е само една от редицата прояви на "предателството Нинова" и нейните подгласници, спрямо каузата на поколения български социалисти за България - държава на мира, народовластието и социалната справедливост", критикуват още социалистите.

БСП решава каква да е позицията след изгонването на руски дипломати

Според тях, "безочливите лъжи на "лидерката", че "дори един патрон" нямало да се достави на украинската армия бяха многократно и категорично опровергавани от най-отговорни представители на производителите и доставчиците на оръжие, посрещани от Нинова с поредната демонстрация на безпардонна наглост".

"Трогателното възхваляване на "забележителните качества" на премиера Петков и безпрекословното прилепване към тандема ПП - ДБ са пълна абдикация от борбата за друг, спасителен за страната път на развитие - този на социалната, националноотговорна и суверенна българска държава", заявяват социалисти.

"Така наречените социални постижения, с които се кичи ръководството, не заблуждават никого за истината, че това е циничният начин за властово "напазаруване" на БСП от страна на ПП и спонсорите им, така че партията и левицата да бъдат превърнати безличен подгласник на тяхната национално предателска коалиция!", гласи отвореното писмо.

Русия: Народът на България да чуе, че никой няма да успее да разкъса вековните ни връзки

Те призовават ръководството на БСП незабавно да напусне преговорите за съставяне на ново правителство с ПП и ДБ, и повече да не влиза в коалиционни взаимоотношения с тези формации.

"Ако и този път ръководството на БСП остане глухо за нашия призив, въпросът за нова, автентична българска левица става неотложен", заявяват социалистите.

Декларацията е подписана от Калоян Паргов, Весела Лечева, Валери Жаблянов, Михаил Миков и други.