Първи работен ден на депутатите от Народното събрание
Първи работен ден на депутатите от Народното събрание / Георги Димитров
Председателският съвет в Народното събрание не е постигнал единодушие по въпроса как трябва да се постъпи с оттегленото проектоправителство на "Има такъв народ". Гласуване на кандидатурата за премиер и състава на правителството не е заложено в гласувания дневен ред на парламента за тази седмица.

"Къде е точката за проектостъстав на Министерски съвет?", запита от парламентарната трибуна Александър Ненков от ГЕРБ при откриването на заседанието тази сутрин.

Първи коментари на депутатите за оттеглянето на правителството на ИТН

Председателят на парламента му Ива Митева му отговори, че няма как да включи подобна точка в програмата, при положение, че кандидатът за премиер е оттеглил кандидатурата си и е декларирал, че няма да предлага състав на МС.

Малко по-късно днес отново ще има председателски съвет, на който са поканени и конституционалисти.

Казусът дали трябва да се гласува или не предложението за кабинет в зала възникна след като Слави Трифонов обяви, че оттегля правителството. В същото време от президентството съобщиха, че процедурата е в напреднала фаза и има издаден указ с предложение Пламен Николов да бъде избран за министър-председател.

Малко по-късно самият Николов обяви, че е изпратил писмен отказ, с който обявява, че желае да се оттегли по лични причини. Бивш конституционен съдия коментира, че това волеизявление е достатъчно за да се прекъсне процедурата и, че няма как някой да бъде избран за премиер против неговото желание.

Бивш конституционен съдия пред DarikNews.bg: Има изход от създадения прецедент с мандата на ИТН

По процедура следва мандатът да се връчи на втората по големина парламентарна група, която в случая е ГЕРБ-СДС. Те обаче вече обявиха, че няма да го реализират.

Третият мандат ще отиде при избрана от държавния глава политическа сила. Вероятно това ще наложи нов кръв консултации между Румен Радев и парламентарните групи.

Пламен Николов: Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята да направим единение

"Има такъв народ" няма да подкрепи никакво правителство и иска нови избори, подчерта Слави Трифонов.