Ако наистина са искрени Слави Трифонов и Тошко Йорданов да отстраним ГЕРБ и ДПС от властта, ще се включат в разговорите за третия мандат. Това би бил шансът да има кабинет с насочен мандат, с хоризонт от 6-8 месеца, който да реши най-неотложните проблеми на българските граждани. Хората очакват актуализация на бюджета, пенсионерите да си получат пенсиите, бизнесът ще има нужда от подкрепа в навечерието на следваща ковид вълна. Това каза пред журналисти Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Манолова коментира след края на заседанието на парламентарната им група, че решението за това на кого ще бъде връчен третия мандат, ще бъде взето от президента Румен Радев и призова "Има такъв народ" да участват в разговорите за него.

Номинираният за премиер Пламен Николов ще оттегли кандидатурата си по лични причини

Тя коментира, че заради прищевките на партията на Слави Трифонов и 45-тия парламент е приключил за девет дни, като целта е била една - да се отиде на избори, така че хората на Слави Трифонов да получат повече депутатски места.

"Сега 46-тия парламент е тласкан да приключи по същия начин, защото очевидно хората на Слави Трифонов искат цялата власт. С 65 депутати това няма как да се случи, с пълната липса на уважение и на желание да се води нормален диалог и нормален разговор с потенциалните партньори", коментира Манолова.

Слави Трифонов: Изобщо няма да предложим кабинет и отиваме на нови избори (ВИДЕО)

"Аз вярвам, че мостовете между партньорските формации не трябва и не могат да бъдат изгорени, така че раздаването на квалификации без аргументи не издава силна позиция на тези, които ги правят", каза още тя. Относно твърдението на лидера на ИТН Слави Трифонов, че формациите на протеста са извършили предателство, неподкрепяйки предложеното от ИТН правителство, Манолова коментира, че предателство към избирателите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и към хората от протестите и българските граждани би било да се подадат на извиване на ръце и на подкрепа на правителство без споразумение, без ясно заявени приоритети и без ангажименти, кога и как ще се случат реформите, които хората искат.

Манолова: Демонтирането на мафиотския модел могат да направят министри с безспорна професионална и гражданска биография

"Не е ясно в декларацията, която беше изчетена от парламентарната трибуна, смятат ли и кога да правят промени във ВСС, да сменят главния прокурор, кога и как ще бъдат повишавани доходите и пенсиите. Няма конкретика в декларацията, която беше изчетена. Там са едни голи намерения - стремеж към, желание за, не е това очакването на хората. Те искат ясно поети ангажименти", каза още тя.

"Ако са искрени от ИТН, че им пука за българския народ - ще се включат в тези разговори. Ако искат властта единствено и само за себе си - ще бойкотират разговорите за кабинет с третия мандат", коментира Манолова.
БТА