Пламен Николов
Пламен Николов / БТА
Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепира стои над всичко, заявява Николов
Разочарован съм не в личен план, а за страната. Това коментира пред журналисти Пламен Николов, който оттегли номинацията си за министър-председател в проектокабинета, излъчен с мандат на "Има такъв народ".

Николов е депозирал в деловодството на парламента писмо, с което оттегля съгласието си да бъде номиниран за министър-председател.

Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята да направим единение, както е написано на тази сграда, точно когато е най-нужно на нашата страна, коментира Николов. По думите му остават неизпълнени и заявените първи приоритети, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, мерките срещу ковид кризата и приемането на новата бюджетна рамка.

Относно спорната фигура на предложения за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, Николов каза, че не би могъл да коментира.

Според Николов номинацията на Илиев не е основна причина за липсата на подкрепа от страна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На въпрос, какво следва оттук нататък за страната, Пламен Николов отговори: "Избори до дупка". Той допълни, че онова, което го притеснява е, че така ще разочароват хората с поведението си, както и всички български избиратели, но от друга страна това ще консолидира техните избиратели.

Николов бе категоричен, че от ИТН са положили всички усилия, за да има правителство. Направихме всички експертни срещи, направихме дори невъзможното, постигнахме компромиси по политики, където не сме мислили, че това е възможно, коментира той. В лично качество Николов също заяви, че е направил всичко, което е зависело от него.

Колегата му Мика Зайкова, която като най-възрастен народен представител откри 46-ото НС заяви пред медиите, че много иска да има правителство. Тя бе категорична, че съжалява за пропуснатия шанс сега с първия мандат да бъде реализирано правителство. "Аз не мога да разбера, след като сме се разбрали по приоритети, по политики и Исус Христос да бяхме предложили за министър пак щяха да му намерят махна", коментира тя. "Не ми харесва такова нещо, аз съм дошла тук да работя за България и знам за какво съм се заклела, ама някои май са го забравили", каза тя.

Пламен Данаилов, също депутат от ИТН, бе категоричен, че всички парламентарни партии, с които са водили преговори - ДБ, ИБГНИ и БСП са получили подписана декларация, в която са разписани всички приоритети, които са били обсъдени.

"Оттук нататък следва конституционната процедура, докъде ще стигнем, ще видим, има голяма вероятност да отидем на трети предсрочни избори за парламент", добави депутатът.

По-късно, Николов направи още едно изявление. Този път - в своя Facebook профил:

"Жребият е хвърлен! Днес всички участници в политическия пасианс хвърлиха картите и заявиха на коя страна застават всъщност.

Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепира стои над всичко.Ние, от ПП „Има такъв народ“, пък решихме, че това вече не е нашата игра. Не е, защото промяната трябва да бъде истинска, а не проста имитация или най-долно менте. Останалите показаха, че принадлежат към едно и също статукво и че разбират протеста просто като средство за осребряване на влияние.

Колкото и човек да е дипломатичен и диалогичен в името на общото благо, когато границата на съвестта бъде прекрачена, е по-добре да си пожелаем да преминем през пречистващия огън на изборите", пише той.

И добавя "най-важните лични причини, поради които не мога да приема да бъда Ваш министър-председател":

- Не желая да завися от произвола на политически играчи, с които единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори;

- Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени „борци“ против системата;

- Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори;

- Очевидно, и този път, заветът на древните българи ще остане неизпълнен и политическите съчки няма да оформят здрав сноп, който никое предизвикателство не ще пречупи.

Нека тази политическа незрялост от последните седмици на иначе опитните ни политици, която в същността си е най-обикновена корист, послужи като обеца на ухото за всички български граждани и нека на следващите избори бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно, за да не се налага ПП „Има такъв народ“ да участва в безпринципни парламентарни пазарлъци", завършва Николов.


 
БТА