/ БТА
Кандидатът на "Има такъв народ" може да оттегли предложеното от него правителство и собствената си кандидатура и така те няма да бъдат подложени на гласуване в парламента. Но, за целта Пламен Николов задължително трябва да оттегли кандидатурата си на министър-председател пред президента Румен Радев.

Това заяви пред DarikNews.bg бившият конституционен съдия Пламен Киров във връзка със създалия се прецедент около проектоправителството на ИТН.

Президентството: Процедурата по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза

По-рано Слави Трифонов обяви, че партията му няма да внесе за гласуване в пленарната зала обявеното миналата седмица правителство с премиер Пламен Николов.

"Това изявление на г-н Трифонов е политически акт и от него не следват правни последици. Може би това е в духа на партийната дисциплина, но техния кандидат трябва да обяви на президента, че е съгласен да бъде оттеглен като министър-председател, като по този начин процедурата ще спре", заяви още проф. Киров. "Но, задължително трябва да има волеизявление от самия Николов, а не от неговия партиен лидер. Защото проучвателния мандат е персонален и само лицето, на което е връчен може да се откаже от този мандат. Без заявление няма как процедурата да бъде спряна", допълни професорът по Конституционно право.

Пламен Киров бе категоричен, че няма как някой да бъде избран за премиер или министър против собствената му воля.

Слави Трифонов: Изобщо няма да предложим кабинет и отиваме на нови избори (ВИДЕО)

"Представете си иначе ако бъде внесено гласуване на правителство като точка в програмата на НС и БСП и другите си направят шега и гласуват "За". Тогава Пламен Николов ще се окаже премиер въпреки, че не желае", каза още бившия конституционен съдия.  

И обясни, че недоумява защо изобщо държавният глава Румен Радев е издал указ, с който да предлага на НС да избере Николов за министър-председател. "Никъде в  Конституцията не е записано такова изискване", заключи Киров.