Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев
Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев / БГНЕС, архив
Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите, увери социалният министър Гълъб Донев по време на предаването "Седмицата" по Дарик радио. Вчера в интернет бе публикуван проект на наредбата, уреждаща реда на интегриране на бежанците. Предходният вариант беше отменен от Министерския съвет по настояване на президента Румен Радев.
 
Социалният министър обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.

Радев: Интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация и радикализъм
 
"В наредбата, изготвена от екипа на кабинета "Борисов 2", слабостите бяха именно тези", посочи Гълъб Донев. Той увери, че България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ. "Единствените средства, по които страната е получавала пари е от Фонда за убежище и интеграция на лица, преместени от други страни като Гърция или Турция. За тях се отпускат определени средства, за да се интегрират в обществото", каза министърът.

МС отмени наредбата, уреждаща реда за интегриране на бежанците
 
Той подчерта, че всички чужденци, които са получили убежище или международна закрила, имат равни права с българските граждани и няма да се ползват от привилегии. Бежанците ще получават съдействие за намиране на жилища, но не и средства да си плащат наема. Освен това ще имат право на социални помощи, които по нищо не се различават от тези за българите, увери Донев. Бежанците ще могат да ползват всички услуги на бюрата по труда в страната, но няма да имат предимство при намирането на работа.

Какво се случва след отмяната на наредбата за интеграция на бежанците?
 
В наредбата е определен срок от една година като продължителност на споразумението за интеграция. През това време чужденецът трябва да си намери работа и да научи български език, да не нарушава законите, да уважава местните традиции. След това ще се направи оценка дали реално се е интегрирал в обществото.

Председателят на ЕНП с критика за отменената наредба за интеграция на бежанците
 
До момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, няма и интерес от страна на чужденците. "Причината е, че голяма част от бежанците не желаят да останат в България", обясни социалният министър.