Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Правителството отмени наредбата, която урежда реда за интегриране на бежанците на извънредно заседание. Причината е, че тя не действа и до момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, съобщи социалният министър Гълъб Донев. Решението е съгласувано с президента Румен Радев, обясни от своя страна вътрешният министър Пламен Узунов.
 
До седмица служебното правителство ще разработи и приеме нова наредба с правила за интеграция на бежанците у нас. По думите на социалния министър Гълъб Донев новият ред ще предвижда специално звено, което да следи процеса на интеграция на всеки чужденец със статут, а самите бежанци ще бъдат привличани чрез стимули като например социални помощи.
 
Ако обаче даден човек не спазва ангажиментите си по споразумението за интеграция, тези помощи ще бъдат спирани.
 
Новата наредба ще се подготви, след като служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил анализ на действието на наредбата, която МС отменя, и е установено, че тя не действа.
 
Председателят на ЕНП с критика за отменената наредба за интеграция на бежанците

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов потвърди информацията, че правителството е гласувало изменения в рамката на споразумението за релокиране на бежанци. Изменението определя създаване на механизъм за усвояване на средства от ЕС за това релокиране.