Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
България няма да повтаря грешките на държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. Това заяви президентът Румен Радев по повод отменената от служебното правителство наредба за интеграция на  бежанците. Според държавния глава интеграцията на мигрантите трябва да се извършва по много ясни критерии,  като се отчитат рисковете за националната сигурност. По думите му в противен случай може да се стигне до радикализъм.
 
Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита риска за националната сигурност  и за ЕС като цяло, посочи Румен Радев.
 
"Интеграция без ясни механизми, ясни критерии, води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в немалко европейски страни", каза Радев.
 
Според президента лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които да гарантират процеса на интеграция на мигрантите, без заплахи за сигурността.
 
"България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, да имаме единен национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система и тогава наистина да вземем такива стратегически решения", каза още Радев.
 
Държавният глава проведе среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас. Двамата са обсъдиха сигурността, мигрантския натиск, ситуацията с Турция и Брекзит.