Истинско бедствие и много щети след проливните дъждове в Южна България. Заради пороите има наводнени къщи и прекъснати пътища. Реки излязоха от коритата си, заляха домове и подкопаха пътища. Активизираха се и свлачища

Бедствената обстановка в Смолян остава тежка, информира областният пресцентър. Остава в сила обявеното вчера частично бедствено положение за Смолянска област заради разрушенията от поройните дъждове. Няма бедстващи хора на територията на областта, според областния управител Стефан Сабрутев. И днес продължава работа по разчистване на множеството активирани свлачища и отстраняване на пораженията по инфраструктурата от разрушителното пълноводие. Пътят Смолян-Девин остава непроходим, пропускат се само линейки и други специализирани автомобили. Екипи са достигнали до Триград и са доставили стоки от първа необходимост за жителите на селото, пътят до което бе прекъснат вчера от пороите. Дъждът днес преминава в обилен снеговалеж в почти цялата планинска област.

Общините Смолян, Девин, Неделино и Рудозем все още са в бедствено положение, а Мадан и Борино - в частично бедствено.

Пътят до с.Мугла е "пробит" от разчистващите екипи, в селото са доставени стоки от първа необходимост. До Мугла се стига само с високопроходими автомобили. Трасето Девин - Кричим е затворено за товарни автомобили. Пътните настилки в областта са заснежени и частично заледени, но се обработват, уточнява областният пресцентър.
 

Откъснати хора в една от махалите в село Елховец, Община Рудозем заради паднал мост. Това заяви за "Твоят ден" кметът Румен Пехливанов.

"Става дума за 10 човека, до които не може да се стигне с превозни средства. Днес ще се направи пешеходен мост", обясни Пехливанов. И допълни, че за час река Елховска е повишила нивото си с 1,5 м.

"Няма населени места без ток. Освен този паднал мост има и втори компрометиран. Наводнена е спортната зала в Рудозем, паднаха подпорни стени. Почвата се свлича на произволни места - на републиканската и общинската пътна мрежа", подчерта той.

Частично бедствено положение в Община Ардино (СНИМКИ)

Частично бедствено положение бе обявено и в община Ардино. То е в сила от 17 часа вчера до овладяване на ситуацията след проливните дъждове и ураганния вятър, съобщиха от кметската управа.

Частичното бедствено положение важи за населените места Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука. Край село Дядовци при Дяволският мост на река Арда са били нанесени щети от повишеното ниво на река Арда на прилежащата туристическа инфраструктура. Обектът не е в състояние да функционира и е опасен за посетители.

Вследствие на обилните валежи и ураганния вятър е отнесен железобетонен въжен мост на Арда при село Китница. Прекъснати са пътните връзки със селата Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука, уточниха от общината.

От там допълниха, че на много места в общината има активирали се свлачища и паднали скални късове на пътното платно. Няма пострадали хора.
 
След проливните дъждове: Обстановката в Област Смолян остава тежка (ВИДЕО)
 

Четири общини в Благоевградско вече обявиха бедствено положение

В Благоевградско четири общини също обявиха бедствено положение. Най-тежко е положението в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с която обявява бедствено положение, считано от полунощ на 13 декември, съобщиха от общината. Няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при река Струмешница. От общината посочват, че това изправя Петрич през опасност от безводие и режим на питейната вода.

Вследствие на проливните дъждове са нанесени щети на водопроводи по много от улиците на града и на околните села, активирани са свлачища, които застрашават домове. В селата в района на Подгорието повечето улици са свлечени, съобщават от общината.
 

В Симитли дъждът е нанесъл сериозни материални щети по редица пътища в общината, има и наводнени къщи. Поради обилните валежи и придошлите води е прекъснат довеждащият водопровод на село Черниче, а очакванията са водоподаването да бъде възстановено най-рано на 14 декември. В община Гърмен осем населени места са без вода.

В община Благоевград достъпът до някои населени места е затруднен, а до част от махалите в тях е прекъснат. Мостът на Покровнишко шосе е поддал, а движението по него е спряно, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград за БТА. В съобщението се посочва, че причината е, че участък от съоръжението е компрометиран, вследствие на повишеното ниво на река Струма и представлява потенциална опасност. Преди движението да бъде отцепено е направен щателен оглед от специалисти от Областно пътно управление - Благоевград и от общинската администрация. Мостът ще бъде затворен до отстраняване на щетите и следва да се използват обходни маршрути, уточняват от пресцентъра на община Благоевград.

Ситуацията продължава да се следи, тъй като реките Струма и Места са с високо ниво, съобщи за БТА областният управител Николай Шушков.

Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното бедствие. „Има много залети дворове и градини, както и наводнени мазета и отнесени улици. На много места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, каза кметът на селото Велик Филчев.
 

Десетки декари със селскостопанска продукция са под вода в община Садово

Частично бедствено положение е обявено в Садово, след като дигата на река Чая се скъса на три места и заля стотици декари земеделска земя. Под вода са и новоремонтирани общински пътища.

„Вчера от „Напоителни системи” направиха обход, надявам се днес да започнат работа. Докарали са и техника, но това не решава проблема, тъй като дигата на реката е изцяло компрометирана през годините”, каза кметът на Садово Димитър Здравков.

„Нивото на реката в момента е нормално. Засега няма проблем, но прогнозата е, че ще вали и не знаем какво може да се случи”, коментира още той.
 
nova.bg, БТА