Има откъснати пътища, разрушени къщи и селскостопански постройки, наводнени сгради
Остава обявеното частично бедственото положение област Смолян след проливните дъждове, съобщиха от Областна администрация.

Бедствено положение в част от Южна България, ситуацията остава тежка (ВИДЕО)

Общините Неделино, Смолян, Девин и Рудозем все още са в бедствено положение, а частично важи за общините Мадан и Борино. Няма бедстващи хора а територията на областта, съобщи областният управител Стефан Сабрутев.

Високите нива на реките, които излязоха от коритата си, причиниха доста щети. Има откъснати пътища, разрушени къщи и селскостопански постройки, наводнени сгради. Продължава работата по разчистването  на множеството свлачища и отстраняване на щетите по пътната мрежа.

Пътят Смолян-Девин остава непроходим. Движение по този пътен участък се допуска само за линейки и други специализирани автомобили. Пътят Девин-Кричим е затворен за товарни автомобили. Товарният трафик за Девин  е пренасочен през Грохотно-Доспат-Батак и съответно Гоце Делчев.

Пропадания има и по пътищата Доспат-Девин, Тешел-Девин, Стойките-Пампорово и Смолян-Могилица. Пътят до село Мугла в община Смолян е пробит, доставени са стоки от първа необходимост и медикаменти. До там се стига само с автомобили с висока проходимост се достига до там..

От община Девин са стигнали до Триград и са доставени стоки от първа необходимост. В село Елховец, община Рудозем, където има откъснат мост, усилията са насочени към направата на временен проход.

Частично бедствено положение в Област Смолян (СНИМКИ/ВИДЕО)

В община Неделино продължава разчистването на пътя Неделино-Крайна, има затворени няколко улици в града заради свлачища в града. Там също работи техника. Продължава отводняването на пътища.

Надеждите са да бъде отводнена и помпената станция, която захранва с вода няколко населени места. По данни на ЕВН без ток към момента е село Рибен дол, община Баните.

В цялата смолянска  област към тази сутрин вали сняг със средна и висока интензивност. Пътните настилки са заснежени и частично заледени, но се обработват. Движението на МПС се осъществява с повишено внимание и съобразена скорост, съобщиха от Областно пътно управление.

Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета на територията на областта поради снеговалеж и почистване.

Автомобилите до 12 тона да се движат с повишено внимание и поставени вериги.