Десетки декари със селскостопанска продукция останаха под вода в община Садово, след като река Чая излезе от коритото си преди дни, каза за БТА кметът на село Катуница Красимир Юруков. Той уточни, че от тях около 30 дка са засети със зеле и близо 10 дка с карфиол.

Юруков добави, че в момента реката вече се е прибрала в коритото, но по думите му загубите тепърва ще се трупат, тъй като, цитирайки земеделските стопани, там, където реката залее земеделски имоти, през следващата година не може да се очаква нищо като продукция. Дигата е скъсана на същото място, където е ставало и други години, тъй като там е най-ниското място край реката в землището на Катуница, коментира още кметът.

Според него обаче проблемът не е само в дигата, а в самото корито на реката, което е обрасло с храсти и дървета. Това, според него задържа водата, вдига нивото й и водата прелива през вече компрометираната дига. Юруков уточни, че процедурата да се почисти коритото на реката е много сложна, тъй като е свързана с редица институции - Басейнова дирекция, Напоителни системи, Областна управа. Почистването трябва да се направи през лятото, когато водата в реката е много малко, каза още Красимир Юруков. Участъкът между село Катуница и устието на Чая при река Марица е около 10 км и трябва основно да бъде почистено, твърди кметът.

Кметът на община Садово Димитър Здравков като проблем посочи, че дигата на това място се къса при всяко по-сериозно повишаване на водата в реката и тя вече не подлежи на ремонт и трябва да се изгради изцяло. По думите му има нанесени щети и на новия път, тъй като на няколко места основния камък е обрушен.
 
БТА