Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с която обявява бедствено положение, считано от полунощ на 13 декември, съобщиха от общината.

Заповедта е издадена след анализ на събитията от изминалото денонощие и на нанесените значителни материални щети, които придошлите дерета и свлечена земна маса са нанесли върху общинската инфраструктура и имоти на граждани - сгради, оранжерии, земеделски площи.

От общината съобщават, че все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при река Струмешница. От общината посочват, че това изправя Петрич през опасност от безводие и режим на питейната вода.

Бедствено положение в част от Южна България, ситуацията остава тежка (ВИДЕО)

Вследствие на проливните дъждове са нанесени щети на водопроводи по много от улиците на града и на околните села, активирани са свлачища, които застрашават домове. В селата в района на Подгорието повечето улици са свлечени, съобщават от общината.

Заповедта ще бъде в сила през следващите пет дни с опция за прекратяване, ако ситуацията се нормализира по-рано, посочват от община Петрич.

❗️ Петрич е четвъртата община на територията на област Благоевград, която обявява бедствено положение след проливните дъждове, които валяха в Югозападна България. Бедствено положение е обявено още в общините Симитли, Гърмен и Благоевград.

В Симитли дъждът е нанесъл сериозни материални щети по редица пътища в общината, има и наводнени къщи. Поради обилните валежи и придошлите води е прекъснат довеждащият водопровод на село Черниче, а очакванията са водоподаването да бъде възстановено най-рано на 14 декември. В община Гърмен осем населени места са без вода. В община Благоевград достъпът до някои населени места е затруднен, а до част от махалите в тях е прекъснат.

Усложнена е обстановката и в други общини на територията на област Благоевград. Ситуацията продължава да се следи, тъй като реките Струма и Места са с високо ниво, съобщи за БТА областният управител Николай Шушков.
БТА