наводнение
наводнение / iStock/Getty Images
Бедствено положение е обявено тази нощ в община Неделино заради поражения от проливните дъждове, съобщи кметът Боян Кехайов.

Река Неделинска е преляла на места, затворени са пътища, активирани са свлачища в общината. Тежка е ситуацията и в съседната община Златоград, където през последните няколко дни са паднали 260 л/кв. м валежи, според информация от кмета Мирослав Янчев.

Река Върбица е повишила заплашително нивото си, преляла е през нощта в критичен участък в пределите на Златоград. Обстановката в Неделино и Златоград постепенно се стабилизира, след проблемите през нощните часове, казват от общинските администрации.

Няколко тежкотоварни автомобила са пропаднали в района на бензиностанцията в Неделино в резултат на свличане на земни маси. Аварийни екипи работят за извличане на автомобилите от калното свлачище. Затворен е пътят Неделино - Смолян, а за няколко часа през нощта е била прекъсната и пътната връзка Неделино - Крайна - Кърджали. В много села в общината има активирани локални свлачища. Екипи на общината и пожарната работят денонощно за справяне с бедствената обстановка в Неделино.

В Златоград не се стигна до обявяване на бедствено положение, тъй като критичната ситуация бе овладяна през нощта, каза кметът Мирослав Янчев. Общинският кризисен щаб е заседавал през нощта. При преливането на Върбица в рамките на Златоград са били заплашени от наводняване два завода в града, но рисковете са преодолени навреме.

Нанесени са щети на склад на едро, който е наводнен. Силният вятър е предизвикал прекъсване на електричеството в отделни населени места в община Златоград, без електрозахранване е и помпена станция.

Най-обилни валежи в област Смолян за последното денонощие са паднали именно в Златоград - 138 литра за квадратен метър, според данни на Метеорологичната станция на Рожен.
БТА