/ БГНЕС
Категоричното мнение е на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер
На този етап нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на всички условия за влизане в ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят на всички критерии и условия за присъединяване, но на този етап нито една от тези държави (бел.ред. - от Западните Балкани) не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези държави. Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото, добави Юнкер.
 
ЕК представи стратегия за разширяване на ЕС към Западните Балкани, България приветства

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани. Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание от страна на партньорите ни. Те имат желание да предприемат реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС", каза още Юнкер.
 
Борисов: Този който инвестира на Балканите, той ще има влияние

"Когато встъпих в длъжност казах, че нито една държава от Западните Балкани няма да успее да се присъедини към ЕС до края на мандата на тази комисия и това натъжи нашите приятели. И трябваше после да уточня намеренията си, а именно да ускоря присъединяването на тези наши партньорски отношения, да видим какви ще са статутите на кандидат и кога ще стане присъединяването. Това ще стане ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г., подчерта председателят на ЕК.
 

БГНЕС


Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят, категоричен е Юнкер.
 
Досега резултатите от Българското председателство са много добри, отчете още Жан-Клод Юнкер. "България ни впечатлява с качеството на работата си и надявам се, че това няма да изненада гражданите на тази държава. Българите могат да се гордеят с начините, по които техните лидери водят председателството", добави Юнкер.
БГНЕС