Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер / БГНЕС
Европейската комисия представи Стратегията си за разширяване на ЕС към държавите от Западните Балкани. Черна гора и Сърбия засега са единствените, започнали преговори за членство и имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година, ако изпълнят определени изисквания, съобщава БНТ.

Еврокомисията е готова да започне преговори за присъединяване с Македония и Албания. Босна и Херцеговина може да стане кандидат за присъединяване, а от Косово се очаква конкретен напредък. В стратегията се посочва ясно, че вратата на ЕС е отворена, стига всяка от държавите да изпълни критериите.

Борисов: Този който инвестира на Балканите, той ще има влияние

За първи път от години насам ЕС заявява, че е готов за ново разширяване, казва се и че това разширяване може да стане със 6-те държави от Западните Балкани. Никъде не се споменават конкретни дати обаче. Навсякъде в документа се казва, че всяка от 6-те държави ще бъде приета само ако изпълни условията, които този път са много строги.

Йоханес Хан заяви, че няма да повтаря грешки от миналото в същото време ЕК каза, че има готовността да помага много повече на държавите и то не само финансово, но и за установяване на правова държава, за повече икономическа, транспортна, енергийна свързаност.

Много важно условие са и добросъседските отношения между държавите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че никоя държава няма да се присъедини към ЕС, ако има проблеми със своите съседи.

При дискусиите за разширяването на ЕС бяха изразени и опасения, че няма как да се компенсира силната икономика на Великобритания, която напуска.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини
БГНЕС

"Географски Западните Балкани са част от Европа, Западните Балкани и останалите държави членки на ЕС споделят една и съща история, едно и също културно наследство, предизвикателства, интереси и възможности. Днес става ясно, това е и нашето послание, че ние ще споделяме и общо бъдеще. Това е ключовото политическо послание на тази стратегия", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Фредерика Могерини.

Екатерина Захариева
БГНЕС

Българският вицепремиер и първи дипломат Екатерина Захариева посочи, че българското правителство приветства стратегията. "Считаме, че тя наистина дава много ясна перспектива за шестте държави от Западни Балкани и дава възможност на тези, които са готови, основано на индивидуалния подход, до 2025-та да се присъединят към Европейския съюз. Радвам се, че голяма част от нещата, които България счита за важни, намират място в стратегията", каза тя.
 
Борисов: Свързаността между ЕС и Западните Балкани е ключов фактор за инвестиции в региона

Бойко Борисов
БГНЕС

"Радвам се, че редица от нашите идеи намериха място в този документ. Признато е стратегическото значение на региона за целия континент и на шестте страни се дава ясна европейска перспектива. Още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС", подчерта и премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
 

Днес European Commission представи Стратегията за Западните Балкани. Радвам се, че редица от нашите идеи намериха място...

Публикувахте от Бойко Борисов в 6 февруари 2018 г.

"Българското председателство ще продължи да работи за това – очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-бързо да продължим във вярната посока", допълни той.

Румен Радев
БГНЕС

Президентът Румен Радев подкрепя и приветства публикуваната Стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани като навременен документ, подчертаващ стратегическата цел на ЕС за присъединяване на региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Положително следва да се оцени, че Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество със страните от региона. Отчетена е нуждата от изграждане на отношения на добросъседство и валидността на подхода на оценка на страните-членки, в съответствие с индивидуалния им напредък по пътя на реформите, се казва в съобщението.

Радев: Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна без Западните Балкани

В текста се допълва, че от ключово значение за успеха на Стратегията е лансирането на шестте конкретни области на партньорски инициативи, които адресират най-сериозните проблеми на региона и сред които с най-голяма важност са върховенството на закона, социално-икономическото развитие, сигурността и миграцията и особено помирението и добросъседските отношения.
 
"Важна особеност на стратегията е и нейният индивидуален подход към страните. По този начин Западните Балкани заемат като никога досега място в основополагащ документ на ЕС, дефиниращ бъдещи приоритети и действия на Съюза. По този начин документът бележи важен етап в реализацията на целта за членство на целия район на Балканите като част от обединеното европейско семейство", се отбелязва още в съобщението.