/ БГНЕС
Радев: Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна без Западните Балкани
96036
Радев: Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна без Западните Балкани
  • Радев: Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна без Западните Балкани
Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна без Западните Балкани. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии у нас. Държавният глава допълни, че България твърдо стои зад този свой основен приоритет по време на председателството си на Съвета на ЕС.
 
"Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна. Разбира се, ние сме готови и го правим, с целия наш опит и експертиза, да помагаме за ефективни, за реални реформи за напредък за по-голяма свързаност на региона", заяви държавният ни глава.
 

БГНЕС


Румен Радев акцентира и върху формирането на българската външна политика, като отново подчерта, че тя не трябва да се формира под влияние на външни сили.
 
"През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук в София. И точно вие - ръководителите на дипломатическите мисии, имате огромна роля затова. тази политика трябва да се основава на откритост на принципност, на предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света", обърна се още към гостите си Радев.
 

БГНЕС