Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов убеденост, че следващата година България може да постигне икономически растеж от 4,5 - 6 процента. Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепа на председателя Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим, каза премиерът по време на форум за плана "Юнкер".

Финансовият министър Владислав Горанов, който участва във форум за плана "Юнкер", коментира пред журналисти, че страната има потенциал за по-висок икономически растеж от очаквания. Вижда се и в прогнозите на различни международни финансови институции, допълни министърът. По повод изразеното от премиера очакване за чувствителен ръст на икономиката ни догодина, финансовият министър коментира, че думите на Борисов са оценка на потенциала на икономиката ни. Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж, посочи министър Горанов.

Борисов изтъкна, че би могло да се направи още много за бизнеса по Плана "Юнкер". Той дава възможност проектите, които имат нужда от финансиране и подкрепа, да бъдат направени. Това е огромен фонд, допълни Борисов и обеща подкрепа на бизнеса от администрацията по него.

Борисов и Горанов обещаха увеличение на учителските заплати от септември

По думите на Борисов е важно в региона да се фокусираме върху образованието, което е най важно, за да сме конкурентоспособни и върху свързаността на Балканите и на регионите. В тази връзка той потвърди ангажимента на правителството от първи септември да има увеличение на учителските заплати. Нямаме магистрали, железопътни линии с нашите съседи, сега направихме с Турция, работим за Сърбия, с Гърция по "Струма", надявам се да мине политическата криза в Македония и да имаме свързаност и с нея, посочи премиерът.
 
Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

По отношение на връзките с Румъния той изтъкна, че към момента имаме едва два моста, и допълни, че е възложил контролно-пропускателният пункт при Силистра, който е изграден, но не работи, да бъде пуснат. Извън темите за свързаност и образование премиерът включи и тази за сигурността и борбата с тероризма, която засяга целия ЕС, както и необходимостта от максимално намаляване на бюрократичните пречки за бизнеса, за което премиерът каза, че се надява в най-скоро време да има "продукт", който да им бъде предоставен. Останалото е в ръцете на бизнеса, допълни Борисов.
БТА