Младите учители в България са под 10%
Младите учители в България са под 10% / Dariknews.bg

Младите учители в българската образователна система са под 10%. Това каза по време насреща със студенти на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски' министърът на образованието Меглена Кунева.

Темата, която разисваха с младите хора, бе „Как да бъдат мотивирани младите хора да изберат професията „учител".

Учителите са в центъра на всяка образователна система, не може да имаме болница без лекари, каза министърът. Тя отбеляза колко важна е започнатата реформа за образованието.

Кунева заяви, че парите за образование не трябва да намаляват и отчете като постижение бъдещото увеличение от 10% на преподавателските заплати. Наясно съм, че без този стимул, няма как да имаме образователна сиситема, каза министърът.

Според проучване на Министерството на образованието и науката учителите са застаряваща гилдия и трябва да се насърчават младежи да започват работа в тази сфера.

Данните сочат, че за периода 2007-2013 г. чувствително намалява относителният дял на младите кадри до 34-годишна възраст - от 15% за 2007 г. през 2013 те са 9,9%.

Значително се увеличават кадрите на възраст 55 и повече години - от 16,8% за 2007 г. той нараства на 29, 3 % за 2013 г.

С промените в закона за висшето образование педагогиката става приоритетна специалност.

Това означава, че тази специалност е в беда и има нужда от нещо повече, обясни Меглена Кунева.
Поставила съм си за цел образованието да е приоритет номер 1 не само докато съм министър, а в следващите 10-15 години, заяви още тя.

Бъдещите учители пък поставиха пред нея въпрос за обема на учебните материали и липсата на достатъчно часове за усвояването им.

Меглена Кунева обясни, че вече има нови учебни програми, а най-важното е децата да имат компетентност по предметите, които се изучават, в края на годината.