Новият министър на образованието Красимир Вълчев
Новият министър на образованието Красимир Вълчев / БГНЕС, архив
Ангажимент в управленската програма на правителството е до края на мандата, в четири годишен период, постигане на двойно увеличение на учителските заплати. Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента. Това каза в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев.
 
Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование, чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини. По думите му допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще е възможно през януари 2018 г.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти.
 
Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези, които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа. Той изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.
 
Кой е Красимир Вълчев - министър на образованието

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поеме ресор "Предучилищно и училищно образование".
 
В Пловдив министър Вълчев присъства на откриването на образователната инициатива "Институт за политика", която ще обучава и създава бъдещи политически лидери.
БТА