Владислав Горанов и Бойко Борисов
Владислав Горанов и Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти преди началото днес на форум за плана "Юнкер", че от 1 септември заплатите на учителите може да бъдат увеличени с над 15 на сто, а до края на 4-годишния мандат на правителството ще се удвоят.
 
На форума присъства премиерът Бойко Борисов. Той потвърди ангажимента на правителството от първи септември да има увеличение на учителските заплати.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?
 
По думите на Борисов е важно в региона да се фокусираме върху образованието, за да сме конкурентособни, и върху свързаността на Балканите и на регионите.
 
Премиерът изрази убеденост, че следващата година България може да постигне растеж от 4,5 - 6 процента.
 
"Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепата на председателя Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим", каза премиерът.

Младите учители в България са под 10%
 
Финансовият министър коментира пред журналисти още, че страната има потенциал за по-висок икономически растеж от очаквания. Вижда се и в прогнозите на различни международни финансови институции, допълни министърът.
 
По повод изразеното от премиера по-рано очакване за чувствителен ръст на икономиката ни догодина, финансовият министър коментира, че думите на Борисов са оценка на потенциала на икономиката ни.
 
"Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж", посочи министър Горанов.
 
В отговор на въпрос той посочи, че по-голямата част от средствата, необходими за увеличение на пенсиите, ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което означава, че няма да има нужда от актуализация на държавния бюджет.
 
"Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно то да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет", допълни министърът.
 
Той уточни, че се очаква системата на енергийно подпомагане да бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, за няма отпаднали нуждаещи се от системата на подпомагане.
БТА