Сливенската митрополия предложила църквата ни да има знаме и герб
Сливенската митрополия предложила църквата ни да има знаме и герб / снимка: Sofia Photo Agency

Идеята за знаме и герб на Българската православна църква е на Сливенска митрополия, съобщи за Дарик нейният секретар Вълкан Янев. Той направи това уточнение поради публикации, в които бе съобщено, че предложението за знаме е направено от Софийската епархия, подкрепена от Сливенската. На 13 декември делегатите на третата сесия на Шестия църковен събор взеха решение православната ни църква да има свое знаме и герб.

„Справедливостта изисква да кажем, и всички участници в събора ще потвърдят, че предложението Българската православна църква да има свое знаме и герб бе направено още на първата сесия през май от делегат на Сливенска епархия", се казва в официално становище на Сливенска митрополия.

„Това предложение бе официално внесено през септември в комисията по устава, за да бъде включено в дневния ред на втората сесия на събора. По време на третата сесия никой от Софийска епархия не е правил предложение за знаме. Ректорът на Софийската духовна семинария Негово преосвещенство величкият епископ Сионий, настоя в глава шеста – „Печати” да се запише, че Българската православна църква има свое знаме и герб и предложи конкретния вид на знамето. То ще бъде: на зелен фон изобразен православен храм с три златни купола, дикири и трикири и изписани три паметни години за Българската православна църква: 927, 1235 и 1953. Съборът възложи на Св. Синод в шестмесечен срок да утвърди и герб на Българската православна църква.

Това уточнение правим не от щестлавие, а заради истината", се казва още в становището.