Танци край Дунава
Танци край Дунава / община Видин
Международният фолклорен фестивал “Танци край Дунава” се организира от читалище “Цвят 1870”, под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. В 11-то издание представят своето изкуство професионални фолклорни състави от гр. Зайчар – Сърбия, гр. Дробета-Турну Северин – Румъния, както и домакините - Представителен фолклорен ансамбъл и Детски танцов състав при читалище „Цвят“. Общият брой на участниците е над 120 танцьори, певци и инструменталисти.

Танци край Дунава
община Видин

Преди началото на официалната церемония по откриване на фестивала, заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков прие в общината ръководителите на групи и представители на участващите състави. Той отбеляза, че се навършват 20 години от основаването на престижната проява, което става с решение на Общинския съвет и изрази надеждата си, че фолклорният фест ще разширява все повече своя обхват и ще допринася за създаването на трайни културни контакти между страните от трансграничния регион.

Танци край Дунава
община Видин

Фолклорните състави и ансамбли се събраха пред сградата на видинското читалище и дефилираха до Художествената галерия, където на откритата сцена се проведе официалната церемония. Начинанието благослови Белоградчишки епископ Поликарп. Венци Пасков предаде сърдечни поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на организаторите и участниците във фестивала. „За нас е чест, че красивият старопрестолен Видин е домакин на 11-то поредно издание на Международния фолклорен фестивал „Танци край Дунава” – каза Пасков.

Танци край Дунава
община Видин

Той приветства целия екип на читалище „Цвят” за това, че полага неуморни усилия за запазване на културното ни и фолклорно наследство и обяви фестивала за открит.
Събитието продължи с концертна програма. Утре зрителите също ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения на участниците във фестивала.

Танци край Дунава
община Видин

Община Видин