Празник на баницата
Празник на баницата
За деветнадесета поредна година в село Баница се проведе празникът на баницата.
Събитието бе открито от кмета Калин Каменов. „С всяко следващо издание броят на участниците в празника се увеличава, като от местен, той вече се превърна в общински фестивал на баницата. Вярвам, че с общи усилия, юбилейното издание може да бъде дори на регионално ниво. Самият факт, че събитието се отразява от националните медии, е показателен. Пожелавам на всички участници да се забавляват, а броят на баниците да се увеличава с всяка следваща година, така че фестивалът да е емблема за селото! Честит празник!" - каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите. Поздрав към участниците и гостите в Празника отправи и кметът на село Баница - Любен Нинов, който пожела здраве, сили и несломим дух.
 

Празник на баницата


Програмата продължи с дегустация на близо 80 баници, приготвени от майстори от читалищата в община Враца. Участниците се състезаваха в категориите - традиционна солена и сладка баница. Атрактивните тестени изделия бяха оценявани от жури, с председател - шеф Любомир Тодоров и членове - преподавателите от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство - Маргарита Григорова и инж. Цветомира Иванова.
 

Празник на баницата


Докато журито оценяваше, жителите и гостите на населеното място имаха възможността да се насладят на фолклорна програма, в която участие взеха - изпълнителят Юри Крумов, самодейци от читалища и танцьорите от състав "Хемус".

В тазгодишното издание на Празника награди имаше както за домакините, така и за гостите, приготвили тестените изкушения. В рамките на Празника, кметът Каменов отличи тримата най-добри майстори на баницата.
 

Празник на баницата


Призьорите получиха грамота, парична награда и бутилка вино "Врачанска теменуга". На първо място бе Рени Георгиева от Косталево, следвана от Цецка Тодорова от Згориград и Ива Григорова от село Бели извор, които си поделиха второто и третото място.

Останалите участници бяха наградени от общинските съветници – д-р Иво Ралчовски, Владислава Лакова и Георги Генов, кмета на село Баница - Любен Нинов и народния представител Красимир Богданов.
 

Празник на баницата


На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет - Румен Антов, общински съветници, кметове на населени места от общината, заместник-кметът Петя Долапчиева, програмният директор на Фондация "Америка за България" - Надя Захариева и представители на фондацията, жители и гости на село Баница.

Организатори на деветнадесетото издание на Празника на баницата са Община Враца, кметството на селото и местното читалище "Светлина“.