За шеста година организираха инициативата „Най-голяма жива мартеница“ във Видин, съобщиха от Общината.

След няколко години прекъсване заради пандемичната обстановка в страната изявата не бе провеждана. Тази година живата мартеница изобразяваше името на нашия град и в подреждането й се включиха над 330 ученици от V до IX клас от всички училища в Общината. Облечени в бели и червени тениски, младите хора изписаха фигурата „Видин“ и извикаха заедно: „Честита Баба Марта, свят!“.

Община Видин

„Днес ние честваме една хилядолетна българска традиция. От сърце Ви пожелавам да сте здрави, весели, засмени и щастливи“, отправи поздрав към присъстващите д-р Ценков.

След това кметът връчи на всички учебни заведения грамоти за участие в инициативата. Самодейци от видински читалища раздаваха мартеници. На 1 март читалищните дейци отбелязват Деня на самодееца и любителското художествено творчество.

Община Видин

По този повод д-р Ценков изпрати поздравителни адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. „Приветствам усилията Ви да съхранявате с много любов и всеотдайност фолклорното ни наследство и да ни радвате със своето талантливо присъствие.

Бих искал да изкажа своето възхищение, уважение и благодарност за ентусиазма и неизчерпаемата енергия, които влагате в обогатяването на културния живот в Община Видин. Бъдете и занапред пазители на народните ни традиции и пример за това как трябва да почитаме българското!“, пише в адресите.

Община Видин

След края на изявата жителите и гостите на старопрестолния Видин гледаха спектакъл-шествие „Мартенска мистерия“. Организатори са ППМГ „Екзарх Антим I”, Клуб „Мелпомена“-София и Ателие за традиции и фолклор „Еподе“ - София със съдействието на Община Видин.

Община Видин

Учениците представиха традиционни български обичаи по Сирни Заговезни - Прошка и Мартенските празници. На входа на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ бе подредена и изложба „Портрети на велики личности от нашето минало“. Експозицията може да бъде разгледана до 7 март.