В. Търново за първи път е домакин на Ариана Аматьорска Лига
В. Търново за първи път е домакин на Ариана Аматьорска Лига / Дарик нюз, архив

Велико Търново за първи път ще бъде домакин на Ариана Аматьорска Лига, съобщиха организаторите. Надпреварата стартира днес в комплекс „Спортно Търново". Както в досегашните издания, Ариана дава възможност на всички фенове да се включат в първенството. В надпреварата могат да участват играчи над 18 години, които не са картотекирани в първенствата на „А", „Б" и „В" футболни групи за сезон 2012/2013.

Великотърновската школа остави следата в предходните две издания на турнира, след като през 2011 г. „Питонго" взе сребърните медали в регионалния кръг в Русе, а през миналата година „Гегитрейд" вдигна купата.

Сред най-интересните имена на отбори, записали се за участие в турнира в старата столица, са тези на „Дебелските хиени", „Бистришките тигри", „ФК Славейков", „Ефедрин", ФК Птицечовка", "Щастливеца", „Па Паа" и др. 

През тази година Ариана Аматьорска Лига се провежда във формата на директни елиминации. Регламентът през тази година предвижда всички мачове да се играят във формата на директните елиминации в рамките на три дни (петък-неделя). Шампионът на Велико Търново ще представи града на големия финален турнир през юли на уникалния за България и Европа мобилен стадион „Ариана Арена".

Първенецът сред аматьорските състави ще получи голямата награда - възможността да премери сили в двубой срещу шампион по футбол на България за сезон 2012/2013. Освен това организаторите ще изпратят аматьорите финалисти на мача за Супер купата на Европа на 30 август в Прага. Последната специална награда е за най-талантливия млад състезател, който ще изкара пробен период при шампионите с надеждата да стане професионален футболист.