"Прокуратурата във Велико Търново води разследване по случая с починалата 21-годишна родилка след секцио, направено в горнооряховската болница", съобщи говорителят прокуратурата Илиян Благоев.

Изписаха от болницата бебето на починалата родилка във Велико Търново

Разследването е въз основа на събрани данни от назначената спешна проверка на държавното обвинение за нещастния случай от края на август.

Следственото дело е за извършено престъпление - за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Наблюдаващ прокурор по делото е Даниела Харитонова. Разследването ще продължи до изясняване на всички обстоятелства по случая.

Припомняме, че младата жена почина след планирано секцио. Тя постъпва в болницата с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение.

Близки на починалата родилка се събират на мълчалив протест

След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. 

Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

Близките на младата майка не приемат версията на лекарите, че е починала от рядък синдром. Те се съмняват, че лекарска грешка е причина за трагедията.
БТА