/ / iStock/Getty Images
Екипи на две болници опитали да я спасят
Родилка на 21 години е починала в болницата във Велико Търново след секцио.

Според информация на лечебното заведение тя е постъпила в болницата с усложнения и в тежко общо състояние, като преди това е била под наблюдение в Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От двете болници обобщиха хронологията на случая.

11 години няма наказани за смъртта на родилка

Според информацията 21-годишната Д.С. от Горна Оряховица постъпва без родова дейност, но с просрочен термин за раждане на 20 август в 10.00 часа в Акушеро-гинекологичното отделение в болницата в Горна Оряховица. Дежурният екип я оставя в отделението за наблюдение. При прегледа и направените изследвания не е установена патология. Младата жена е посещавала редовно женска консултация, нейната бременност е била наблюдавана. След опити за стимулиране на родова дейност, които не дават резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио и е насрочена дата за него.

На 26 август от 9:00 часа е извършено класическо цезарево сечение, като по време на операцията не е имало никакви усложнения за родилката и бебето се ражда в стабилно състояние и с нормални показатели.

Един час след приключване на операцията започва обилно кървене, предприети са незабавно реанимационни мероприятия от екип от гинеколози и анестезиолози. Поради усложненото състояние на родилката е взето решение тя да бъде транспортирана до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново с реаномобил и реанимационен екип.

Приета е в Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в петък около 13:00 часа. След преценка на дежурния екип са започнати реанимационни мероприятия и е направена спешна операция за премахване на матката. След операцията пациентката е преведена в ОАРИЛ, където реанимационните мероприятия продължават. Въпреки положените усилия, на 26 август в 22:15 часа настъпва смъртта, посочват от болницата.

Изясняването на случая продължава.
БТА