Близките на младата майка разказват какво се е случило
ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна родилка. Това мнение изрази д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица пред NOVA.

Младата жена почина след планирано секцио. Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиан, приятел на починалата Денислава и баща на бебето й.

„Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа Кристиан.

Казвали са й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да й слагат каквото и да е. Два дни подред й поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

21-годишна родилка почина след секцио във Велико Търново

На следващия ден Денислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

„Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия”, обясни д-р Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.

„След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.

Проверки в болницата все пак ще има. 

Повече гледайте във видеото. 
NOVA