/ Европейски информационен офис на евродепутат Ева Майдел-Велико Търново
„Новите правила целят да ускорят премахването на терористично съдържание онлайн. В рамките на един час платформите трябва да реагират и прекъснат достъпа до видеа, форуми или изображения, които подтикват към тероризъм“, коментира българският евродепутат Ева Майдел по повод гласуваната позиция на Европарламента по регламент за премахването на терористично съдържание в интернет.

Ева Майдел е докладчик за групата на ЕНП по становището на Комисията по вътрешен пазар във връзка с регламента. „Мащабът на терористичната пропаганда онлайн е изключително голям.

Ева Майдел: Санкция от 4% от оборота за компании, които прилагат двойни стандарти при продуктите

Над 1200 материала са били публикувани всеки месец от Ислямска държава, което е накарало над 50 хиляди души, сред които и 5 хиляди европейци да напуснат дома си и да се присъединят към редиците им“, добави още Майдел.
 
В позицията на Парламента се пояснява, че компаниите няма да бъдат задължавани генерално да филтрират всяко потребителско съдържание, но ще трябва да създадат механизми за засичане на пропагандните материали, например, чрез модератори. Компетентни органи на държавите членки, ще могат да изпращат заповеди за премахване на терористични видеа, текстове, изображения и да сътрудничат с компаниите.

Ева Майдел: Европа губи потенциал заради липса на правилните работни умения

„Борбата срещу тероризма е обща. Бизнесът, институциите и гражданите, трябва да работят заедно. Това е и смисълът на новите правила - да има връзка с потребителите и методи за сигнализация, когато дадено съдържание подтиква към терористична атака или възхвалява терора“, поясни още Ева Майдел.
 
Предстои новият мандат на Европейския парламент да пристъпи към тристранни преговори и да постигне окончателен закон.