Ева Майдел
Ева Майдел
„Европейските потребители са едни, европейският пазар е един и не може да има двойни стандарти по отношение на качеството на продуктите, които се предлагат на европейските граждани в различните държави. Наличието на двойни стандарти в  качеството води единствено до второ качество Европа, което е недопустимо. Днес Европарламентът одобри окончателно забраната за продажбата на продукти с разлики в състава, но с еднакъв етикет. Компаниите, нарушаващи тези правила, щe подлежат на санкции в размер на 4% от оборота им“, коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод гласуването в пленарна зала на пакета от четири законодателни директиви, известен като Потребителски пакет.
 
„Доверието на потребителите в ЕС е пряко обвързано с доверието им в единния пазар. Манипулации и заблуждаващи практики нямат място в Европа. Потребителският пакет решава именно този проблем.“, добави евродепутатът Ева Майдел, която е член на водещата преговорна комисия.
 
В допълнение към забраната за двойните стандарти в качеството новите правила изискват повече прозрачност при онлайн магазините и платформите за продажби на билети, настаняване и почивки. Платформите ще трябва да предоставят информация как и защо резултатите при търсене на даден хотел, например, са в конкретния порядък. Освен това ще се въведе и повече прозрачност при отстъпките, които дадена платформа предоставя, „за да се избегнат злоупотребите в случаи, в които дадена компания посочва най-ниска цена, а всъщност тя съвсем не е такава“, поясни Майдел.