Улица на занаятите във Варна
Улица на занаятите във Варна / netinfo
С песни и танци вчера беше открита Улицата на занаятите във Варна. Новата атракционна зона е разположена в района на Централния пазар и се очаква през лятото да е сред притегателните места в града.   

Улица на занаятите във Варна
netinfo

На площ от девет павилиона на ул. „Дрин“, включващи стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и демонстриране на мозаечна-смесена техника,  майстори-занаятчии ще показват своите умения. Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети.

Улица на занаятите във Варна
netinfo

Павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване, като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си за месеца.

Улица на занаятите във Варна
netinfo

Улицата на занаятите е създадена по инициатива на председателя на Комисията по туризъм към Общински съвет – Варна Марица Гърдева. Идеята й е тя да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите.

„Това е един прекрасен атракцион, който ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости. Ние трябва да сме горди, че сме българи, защото когато минем по тези занаятчийски павилиони не може да не се развълнуваме от красотата, която сътворяват нашите занаятчии, които пазят традицията жива. От друга страна привличането на туристи в тази част на града ще подпомогне както малкия и среден бизнес, така и общинското предприятие „Пазари“, заяви Гърдева.

Улица на занаятите във Варна
netinfo

Занаятчиите на ул.“Дрин“ са одобрени след конкурс от комисия с председател художника и носител на награда "Варна" Венцислав Антонов и представители на туристическия бранш. В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите, владеещи чужди езици. 

Улица на занаятите във Варна
netinfo

Предвижда се Улицата на занаятите да действа до 30 октомври,а плановете са догодина инициативата да започне на 1 май и да се превърне в традиционна. 

Улица на занаятите във Варна
netinfo