Забраняват тонколоните на джамиите и религиозната агитация по варненските улици
Забраняват тонколоните на джамиите и религиозната агитация по варненските улици / БГНЕС, архив

Забрана на религиозна пропаганда чрез високоговорители, както и по улиците и домовете във Варна, предлагат общинските съветници от НФСБ Димитър Карбов и Ганчо Ганев. В проект за изменение на действащата Наредба за обществения ред те предлагат санкции до 2000 лева, а за повторно нарушение – до 5000 лева.

Предложенията нямат политическа насоченост, а целта е да осигури спокойствие на гражданите, обясни пред Дарик вносителят Димитър Карбов. Той добави, че е получил множество сигнали от варненци, че са притеснявани от религиозни емисари. От жители на „Аспарухово” имало оплаквания заради шума от тонколоните на джамията в квартала.

„Въпросът е да се осигури спокойствие на хората, които живеят в тези райони. Както християнското вероизповедание не засега интересите на мюсюлманите, по същия начин и мюсюлманите не трябва да засягат интересите на християните. Всеки от нашите съграждани е ставал свидетел как в центъра на града емисари раздават религиозна литература, а в много от случаите се държат недостойно и неадекватно. Напоследък тенденцията е рускоговорящи емисари да агитират на различни места на пешеходните зони. Това не са единични случаи, а бих казал, че е система в годините назад. Досега не е имало възможност служителите на „Общинска полиция” да се справят с този проблем”, коментира Карбов.

Общинският съветник очаква в дебата да се включат представители на митрополията и мюсюлманската общност, а колегите му в местния парламент да подкрепят предложението. По думите му подобни текстове имало в наредбите и на други големи общини като Пловдив и Бургас, а подобни сигнали получавали всички партии, но се въздържали от действия заради деликатността на темата.

Заедно с предложението на съветниците от НФСБ местният парламент предстои да разгледа и проекта изменение на Наредбата за реда за провеждане на търговската дейност на територията на община Варна. Милена Георгиева и Христо Боев от групата на БСП предлагат да не се издава разрешение за удължено работно време на заведения, на които в рамките на последните две години са направени три или повече предписания от РЗИ за наднормен шум.