Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ВМС
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в Черно море, съобщиха от Министерство на отбраната.

Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на ВМС в 17:05 часа  от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14.8 морски мили източно от нос "Кочан", от моторен кораб, плаващ под украински флаг.

Военни унищожиха плаваща мина в морето край Тюленово

Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След изчисления от експерти в щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“, с командир капитан III ранг Станислав Георгиев, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Министерство на отбраната

Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. На борда на базов миночистач „Прибой“ военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

В 14:40 часа боеприпасът е унищожен с контролиран взрив от групата водолази - взривчици. ВМС поддържат готовност за противоминни действия.