Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созополския залив, съобщиха от ВМС.

ВМС

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 мили източно от село Камен бряг гранично-полицейски кораб „Каварна“ е открил останки от боеприпас.

Боеприпасът не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност, се казва в съобщението. Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Военноморските сили унищожиха плаваща мина (СНИМКИ)

Ден по-рано на 12 юли формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от областния управител на Бургас, е получил задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик.

ВМС

След извършения водолазен оглед се установи, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен.

ВМС

Старата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи, уверяват още властите.

ВМС

При повторния оглед на място се установи, че корпусът на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война.

Припомняме, че на 30 юни военноморските сили унищожиха плаваща мина. Сигналът бе получен от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

Тогава екипаж на веролет "Пантер"  открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“. Мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

През март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на отбраната тогава написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране.