Военноморските сили унищожиха плаваща мина, съобщиха от ВМС.

ВМС

Сигналът за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 часана 30 юни от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След операцията на ВМС: Не са открити плаващи мини в Черно море

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС - скорост на вятър и морско течение в 15.30 часа са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб 0 базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Министерство на отбраната

В 17.35 часа екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“. Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев, главен старшина Красимир Станчев Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров - командир на дивизион спомагателни кораби,  извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

Министерство на отбраната

В 20.50 часа мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици. Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Турция е обезвредила мината, открита близо до границата с България

Припомняме, че през март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

ВМС

ВМС

Турското Министерство на отбраната тогава написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране. 

ВМС