Рибарите в Резово приемат спокойно информацията от турското военно министерство, че морска мина е изплувала край бреговете на Игнеада тази сутрин. Турското рибарско селище се намира само на 12 километра южно от Резово.

Турция е обезвредила мината, открита близо до границата с България

На сградата на кметството в най-южното черноморско селище е поставено предупредително съобщение към рибарите да бъдат особено бдителни, особено в тъмната част на денонощието, когато видимостта е намалена.

БГНЕС

„Течението тук в Резово не е от Игнеада насам, а в обратна посока. Течението винаги върви надолу. Така че морски мини от бреговете на Турция няма как да дойдат на нашия бряг, а и нашите рибари не влизат много навътре в морето. Хвърлят си мрежите тук, близо до брега", заяви кметът на селото Георги Чавдаров.

По думите му рибарите не знаят и каква е точно мината, която е открита в Игнеада. „По филмите сме гледали тези с шиповете, но предполагам, че някакво стабилно корито трябва да ги удари, за да избухнат, а не малка лодка”, коментира още кметът на Резово.

Българските военни проверяват сигнал за мина в Черно море

Рибарите, които са влизали в морето казват, че нищо не са видели. „Ако има мини, те се забелязват отдалече. Преди години сме вадили мини от Първата и Втората световна война, но все пак трябва да се внимава, особено нощем. Но ние тук нощен влизаме с лодките при есенния риболов”, каза Тодор Кринчев, трето поколение рибар в Резово.

БГНЕС

Местните рибари все пак признават, че гръмне ли мина в морето, това ще се отрази на поминъка им, който е основен за Резово.

Припомняме, че три мини бяха открити на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия. Турското Министерство на отбраната написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране. 
БГНЕС