/ Дарик Варна, архив
Идеята тръгна от социалните мрежи и веднага се видя доста абсурдна за мнозина
В „Аспарухово” се забавляват с идея за превръщане на квартала в град
93716
В „Аспарухово” се забавляват с идея за превръщане на квартала в град
  • В „Аспарухово” се забавляват с идея за превръщане на квартала в град
Варненският квартал „Аспарухово” да се отдели от Варна и да стане самостоятелен град. Подобно искане се обсъжда от няколко дни в социалните мрежи. За преобразуването на квартала в град се заговори в разгара на тазгодишния ремонт на Аспаруховия мост – съоръжението, без което аспаруховци трудно биха се наричали варненци.

Идеята тръгна от Фейсбук групата „Аспарухово - най-добрият квартал на Варна”. Предложението е  кварталът отвъд канала да стане град, но да остане в рамките на община Варна.

Фейсбук

„Аспарухово” като самостоятелна бойна единица веднага се видя доста абсурдна идея за някои в социалните мрежи. Други пък призоваха да се проведе местен референдум.

„Тази тема е много комична от наша гледна точка и незнам кой болен мозък е измислил това с автономията на Аспарухово”, написа жител на квартала с мнение по въпроса. 

„Честно казано, не ги виждам нещата Аспарухово да се отдели от Варна. Стратегически и изпълнимо е невъзможно”, смята друг.
Други пък го приеха като шега и продължиха с майтапа: „Аз викам направо държава да си направим. И не само да се отделим, а и визи да сложим. Предлагам по моста да се минава с винетка, за да си пълним хазната”.

Жител на квартала отвъд канала пък не се притесни да попита:„А като се отделим, има ли шанс да имаме вода и ток целогодишно?”.

Дарик Варна

На възможностите на „Аспарухово” могат да завидят половината български градове. Кварталът има собствен плаж, при това най-големият във Варна, и собствена морска градина. В квартала се намират Рейдовата кула, Институтът по океанология и Центърът по хидро- и аеродинамика. В южния варненски квартал се намира Онкоболницата. Разполага и с поликлиника, пожарна, РПУ, църква и 5 училища. „Аспарухово” си има мол. Има си и ромска махала.

Според общинската управа „Аспарухово” има огромен потенциал за развитие и скоро ще се превърне в образцов район на Варна. И ако се отдели от Варна, морската столица ще загуби шансове скоро да се пребори с Пловдив за второто място в класацията на най-големите градове у нас.

Повече по темата ще откриете в аудио зоната!