Свлачищата във Варна в покой, няма възникнали нови
Свлачищата във Варна в покой, няма възникнали нови / Darik Varna

За момента няма причина за тревога по отношение на свлачищата във Варна, а нови не са възниквали, увери шефът на Варненската геозащита Йордан Йорданов. Най-проблемно остава свлачището в местността “Трифон Зарезан”, което продължава да се движи със скорост от 2-3 мм дневно, а свлачищният отстъп е над 6 метра.

В проблемните зони там вече не живеят хора, увери началникът на общинската дирекция “Гражданска защита” Купен Пашов. Възстановена е и оградата, която спира достъпа на автомобили в участъка. Въпреки че свлачището на Трифон Зарезан е най-притеснителното, пари за него за тази година не са предвидени. По настояване на кмета Кирил Йорданов през февруари местният парламент гласува в бюджет 2010 да бъдат заложени половин милион лева за укрепване на локални свлачища в града и околностите.

Според шефа на отдела за защита на населението парите няма да стигнат за всички свлачища, тъй като укрепванията изискват много средства.  За момента не се знае за кои свлачища приоритетно ще бъдат изразходвани сумите. Това ще бъде решено след провеждане на специални геоложки проучвания.