Специалист: Сладкото не вреди на детските зъби, но е важно как се дава
Специалист: Сладкото не вреди на детските зъби, но е важно как се дава / DarikNews.bg, архив

Две трети от децата на 5-6 годинки вече имат кариеси. Това се дължи на ниската орална хигиена и на консумацията на вредни за зъбното здраве храни. Това коментира пред Дарик д-р Борислав Даковски – регионален координатор на програмата за силанизация на детските зъби.

Първият преглед при зъболекар би трябвало да бъде, когато детето навърши 3 години, обясни специалистът. След 5-тата година се препоръчва посещенията при дентален лекар да бъдат на всеки шест месеца.

Децата не бива да бъдат ограничавани да ядат сладкиши, но е важно как и кога ги приемат. Ако те хапват на редки интервали, независимо от количеството, след което почистват зъбите си, това е напълно безвредно, посочи д-р Даковски.

Тази година децата от 5 до 8 години отново ще имат възможност да се възползват от безплатното силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби, което ще продължи до 20 ноември.

Методът е безвреден и представлява полагане на покритие, което запечатва дълбоките участъци от зъбната повърхност. По този начин се възпрепятства появата на кариеси. Установено е, че три месеца след поставяне на силанта бактериите намаляват с 300 процента. Процедурата отнема 10 – 15 минути на зъб. Родителите могат да изберат при кой специалист да я направят. Списък със зъболекарите, които работят по програмата във Варненско, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

По време на последните три кампании за безплатна силанизация в областта са обхванати общо 2806 деца.