Преди 55 години: Гагарин идва във Варна малко след полета в Космоса
Преди 55 години: Гагарин идва във Варна малко след полета в Космоса / Guliver/Getty Images

Днес отбелязваме 55 години от първия полет на човек в космоса. На 12 април 1961 г. корабът „Восток 1" прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути. В ракетата е съветският космонавт Юрий Гагарин.

Малцина знаят, че Юрий Гагарин е посетил Варна месец и половина след полета в Космоса.

В края на април 1961 г. първият космонавт започва своите задгранични посещения, които продължават две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

Първата му задгранична командировка е в Чехословакия. Следващата спирка е България. Във Варна пристига на 26 май.

„Много хора са го посрещнали. Било е невероятен празник", разказва д-р Веселка Радева от Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна.

С посещението на Юрий Гагарин във Варна започва създаването на Алея на космонавтите. 27-годишният съветски офицер дава начало на традицията космонавтите, пристигащи в България, да засаждат по едно иглолистно дръвче. Гагарин е първият, който засажда иглолистно дръвче край Пантеона в Морската градина, пресъздава д-р Радева спомените на по-старите варненци.

Борчето на първия космонавт отдавна е изсъхнало. Впоследствие са направени още няколко неуспешни опита на мястото да бъде засадено дръвче. Няма обяснение защо дървото не може да се хване, след като борчетата, засадени от други космонавти наоколо, вече са големи дървета.

Подобно на космодрума Байконур, и във Варна има Алея на космонавтите

Плочите с имена на космонавти са над 12. Сред тях е Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса, както и Николай Рукавишников, който е бил командир на първия полет с българин-космонавт. Между имената на плочите са и тези на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

Преди няколко години на Алеята на космонавтите бе открит бюст-паметник на първия космонавт. Бюстът на Юрий Гагарин е изваян от бронз и заедно с постамента височината му е 2,30 метра.