Осъдиха двама мъже за кражба на кабели от жп вагони
Осъдиха двама мъже за кражба на кабели от жп вагони / Дарик Варна, архив

Районният съд във Варна наложи различни наказания на двама души за кражба на кабели от ЖП вагони, собственост на „БДЖ пътнически превози“. Престъплението е извършено в съучастие в три поредни дни в периода 4 – 6 септември 2012 г. Двамата подсъдими – 29-год. И.Мехмедов и 58-год. Р. Исмаил, се запознали случайно около седмица преди това в Морската градина, докато си търсели работа във Варна.

Поради липса на средства те решили да отидат в района на ЖП гарата и коловозите на пристанището, където знаели, че има  множество гарирани вагони и да отнемат от инсталациите им медни проводници. С помощта на клещи и отвертки, подсъдимите сваляли капаците на таваните на вагоните и издърпвали положените по протежение на вагоните кабели. След това в чували отнасяли откраднатите проводници под Аспарухов мост, обгаряли обвивките им, като металните отпадъци предавали в пунктове за изкупуване на вторични суровини с данните от личната карта на единия от тях.

При едно от посегателствата били отрязани и кабелни връзки от акумулаторни батерии на 5 вагона. На третия ден, след като отнели поредната порция проводници, подсъдимите били заловени от полицията, в момент когато извършвали обгарянето им под Аспаруховия мост. Общата  стойност на инкриминираното имущество е за около 340 лева.

Двамата подсъдими получиха различни наказания. 29-год. И.Мехмедов, който е извършил кражбата в условия на опасен рецидив, беше осъден на 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. Той е многократно осъждан преди това, като предмет на едно от посегателствата му отново са били кабели от ЖП-вагони. По отношение на 58-год. Р. Исмаил, който е неосъждан, съдът наложи условно наказание от 11 месеца лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд.