3700 деца се хранят от общинската детска кухня във Варна
3700 деца се хранят от общинската детска кухня във Варна / Dariknews.bg, архив

Обедното меню на 2300 деца на възраст от 10 месеца до 3 години се приготвя в общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ във Варна. Още 1400 малчугани, които посещават детските ясли и яслените групи на обединените детски заведения (ОДЗ) в морския град, разчитат за храната от нас”, съобщи директорът на дружеството Божанка Георгиева.

Тя допълни, че единствено във Варна се предлага услугата приготвяне и предлагане на храна в детските кухни в събота и неделя, като от тази услуга месечно се възползват около 1700 родители.

Приготвянето на храната става в три кухни майки и след това част от нея се транспортира до 23 разливочни пункта в различни райони в града. Ежеседмично в отдел „Хранене“ на предприятието се изготвят менюта, които са съобразени с изискванията за пълноценно и здравословно хранене.

Ястията се приготвят съгласно одобрен от Министерство на здравеопазването „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст“, като рецептите са разработени от специалисти по хранене и диетика под ръководството на проф. Стефка Петрова.

Менютата за детските кухни се поставят на видно място във всеки разливочен пункт за информация на родителите. На табла ежедневно има и данни за вида ястие и продуктите, от които те са приготвени.

От края на миналата година е разкрит и „Информационен център“, който се намира на пазара в кв. „Чайка“. В него родителите всеки четвъртък от 14 до 17 часа и петък от 13 до 15 часа могат да купят купони за храна, ако са пропуснали да направят това в дните за продажба в разливочния пункт от където си получават храната. В информационния център, както и във всеки един разливочен пункт могат да се подават документи за получаване на абонаментни карти.