32 нови тролея може да тръгнат по варненските улици догодина
32 нови тролея може да тръгнат по варненските улици догодина / DarikNews.bg, архив
32 нови тролея може да тръгнат по варненските улици догодина
57354
32 нови тролея може да тръгнат по варненските улици догодина
  • 32 нови тролея може да тръгнат по варненските улици догодина

С 32 нови тролейбуса може да се сдобие Варна догодина. Това съобщи шефът на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми" Петър Радушев.

Тролейбусите ще бъдат купени с пари от Оперативна програма „Околна среда”. Правителството е изпратило искане до  Европейската комисия да разреши 150 милиона лева от програмата да бъдат пренасочени за проекти, свързани с подобряването на чистотата на въздуха и развитие на транспорта. Ако Брюксел даде „зелена светлина”, четири големи града в България ще подменят тролейбусния си парк. 

Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора ще участват с общ проект. Всеки от градовете ще получи различен брой тролеи в зависимост от необходимостта, но ще се прави една обща обществена поръчка.

„Заявили сме 32 превозни средства. Надяваме се да ги получим. Колко тролея ще ни бъдат дадени, зависи от средствата, които ще бъдат договорени”, коментира Петър Радушев. 

Той оповести подробности и по другия голям проект – за изграждането на дълбоководно заустване на „Златни пясъци”. Вече има избран изпълнител – консорциум от фирми, с който до края на месеца ще бъде подписан договор. Той ще има срок от 6 месеца да изгради тръбопровода, което означава, че в началото на следващия сезон „Златни пясъци” ще може да се похвали с дълбоководно заустване и много по-добро качество на морската вода в акваторията на курорта. Общата стойност на поръчката е 9 млн. лева.

По отношение на другия голям проект от ОП „Околна среда” – приключване на втория етап от модернизацията на пречиствателна станция „Варна” и изграждане на тласкател „Акациите” на обща стойност 42 млн. лева, в ход са съгласувателни процедури на тръжната документация с екоминистерството. Очаква се изпълнението на дейностите да започне през следващата година, а до средата на 2015 година проектът изцяло да бъде завършен.

Догодина трябва да започне и изграждането на седем къщички от семеен тип за деца от социални домове. В момента текат тръжните процедури за избор на изпълнител.

Общата стойност на проекта е близо 5 млн. лева, осигурени по оперативна програма „Регионално развитие“. Капацитетът на всяка къщичка е 14 места, т.е. близо 100 деца ще имат нов дом.  Три от центровете от семеен тип ще бъдат изградени в Тополи, два – във „Владиславово“, и два – в кв. „Изгрев”.

„Местата вече са определени. Къщичките ще бъдат подобни на тези, които бяха изградени за децата от Могилино”, уточни Радушев и допълни, че през февруари 2014 година строителството им трябва да приключи.