/ DarikNews.bg, архив
Над 30 български и чужди винарни ще се представят в Августиада 2018. Ще бъде представено уникалното австрийско пенливо вино с 23-каратово злато, ще има щандове за кулинарни продукти и швейцарски шоколад.

Кулинарният сектор ще бъде сериозно представен в гурме корнъра на Лапидариума от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.Ще бъде презентирано най-доброто училище за сомелиери в Европа ESCOLA ESPAÑOLA DE CATA - Мадрид.
 
Изложението на вино и кулинарни продукти ще бъде открито от на 13 октомври от 11:30 на специална сцена на Античната улица срещу Регионален исторически музей.Там, през целия ден ще има богата фолклорна програма, с участие на кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол. Ще има и групи от Ротари клубове от страната. Фолклорната програма ще бъде допълнена с щандове с народни занаяти.

Търси се новата Царица Августиада

Гала вечерта
в Държавна опера Стара Загора ще започне на 13 октомври от 19:00 часа с концерт-спектакъл с филмовата музика на Нино Рота и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта, с избрани вина от фестивала и Балканския винен конкурс 2018.

Августиада 2018 ще завърши на 14 октомври в 16 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат награди.

Представителите на испанското училище за сомелиери също ще дадат своя специална награда за най-високо оцененото от тях вино. В церемонията ще вземе участие и Царицата на Августиада, която ще бъде избрана на 12 октомври на стилен спектакъл в Мол Галерия Стара Загора от 19 часа при свободен вход за посетители. 

Специално за фестивала в Стара Загора пристигат 40-членен шведски хор за българска музика и 30 студенти по архитектура от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и 5 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия - София.

Те ще разработват проекти по теми, свързани с урбанистични решения на градската среда, услуги на населението в градската среда, като туризъм, отдих, спорт както и трансформация на стари сгради, прилагайки иновационен подход към рециклиране на културното наследство. Целта е Стара Загора да бъде представен като град със стара история, но с млад и иновационен дух.
 
Част от фестивала е и Конференция Августиада 2018, която ще започне на 12 октомври от 14 часа в зала 33 на Регионален исторически музей. Културно-историческият акцент ще бъде Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати.

От Министерството на туризма ще представят националния проект 12 винено-кулинарни дестинации на България. Международен акцент в тазгодишното издание на фестивала е Швейцария.