Подготвят създаването на Национална асоциация на ресурсните учители
Подготвят създаването на Национална асоциация на ресурсните учители / Ресурсен център-Стара Загора

Ресурсен център - Стара Загора се подготвя за учредяването на Националната асоциация на ресурсните учители в страната, което се очаква да се случи през октомври тази година. Все още не се знае със сигурност кой ще е градът домакин на учредителното събрание. Идеята е това да бъде Стара Загора или Казанлък, коментира за Дарик директорът на областната структура Калоян Дамянов.

Целта на бъдещата Национална асоциация ще бъде да защитава интересите на ресурсните учители и техните възпитаници. Основна задача е и ще бъде постепенно от интегрирано обучение да се премине към приобщаващо образование. Във втория случай училището се наглася към нуждите на децата.

Предстояща инициатива в края на месец октомври, която ще осъществи Ресурсният център, е обучителен семинар. Той ще бъде насочен към учители, които нямат опит с деца със специфични потребности, за да има бъде разяснено как могат да организират класната стая за нуждите на тези деца.

В момента в старозагорска област работят общо 53-ма ресурсни учители, а общо за страната те са около 1100 на брой. 530 е броят на децата в Старозагорско, които ползват услугите на Ресурсния център. Общо 69 училища и 31 детски градини в цялата област са включени в интегрираното обучение на децата със специфични потребности.