/ Мини Марица-изток
Декларация за подкрепа в търсенето на иновативни проекти за бъдещето на комплекс „Марица-изток“, които да отговарят на европейските изисквания, изпратиха от въгледобивното дружество.
 
Под документа са положени 23 подписа с искането за създаване на експертен технически съвет към Министерския съвет, който да разгледа всички налични технологии, свързани с улавянето, съхранението или преработката на въглероден диоксид.

Кметът на Стара Загора: Необходим е по-плавен преход за комплекса „Марица-изток“ 

Декларацията е резултат от проведената по инициатива на Андон Андонов среща на 13 септември в „Мини Марица-изток“ ЕАД, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещето на минно-енергийния комплекс.  В нея участваха заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, председателите на енергийната комисия в Парламента - Иван Хиновски и на социалната - Георги Гьоков, народните представители Тихомир Тенев, Георги Кадиев, изпълнителният директор и председателят на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Валентин Николов и Диян Димитров, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, кметовете на Стара Загора, Раднево, Нова Загора и Гълъбово, изпълнителните директори на трите топлоелектрически централи в комплекса Иван Цанков, Живко Динчев и Красимир Ненов, ректорите на Тракийския и на Минно-геоложкия университет доц. Добри Ярков и проф. Ивайло Копрев, представителите на Техническия университет проф. Валентин Колев и проф. Георги Тодоров, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на ФНСМ Валентин Вълчев и специалисти в енергетиката.
 
Всички участници изразиха загриженост и подкрепата си за осигуряването на бъдеще на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ и запазването на поминъка на хората от региона.
 
Декларация е адресирана до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката и е подписана от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов.
 
 
Мини Марица-изток