/ iStock/Getty Images
В Ямбол започва подписка в подкрепа на „Мини Марица-изток“ и "ТЕЦ Марица изток 2“.

Съдбата и препитанието на хиляди семейства от цяла Югоизточна България зависи от съществуването на "ТЕЦ Марица-изток 2“ и неяснотата за нейното бъдеще е изключително притеснителна, посочи председателят на КТ „Подкрепа“ в централата Димитър Чалъков.

ТЕЦ „Марица изток 2“ включва още мощности за работа на свободния пазар

Той подчерта, че с подписката се цели да започнат разговори върху Плана за устойчивост и развитие в частта „Енергетика”.

Подписката е организирана от синдикалните организации, а целта е преразглеждане на енергийната политика на страната, спрямо държавната централа, информира БНР.

Организаторите искат да съберат 150 000 подписа в 8 града за една седмица, които ще внесат в Народното събрание.

Подписката е входирана до кметовете на Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково. Подписи се събират на територията на четирите области.

"Стартираме сега, след излизането на Плана за възстановяване и устойчивост, който трябваше да бъде подложен на обществено обсъждане. Но нас, засегнатите, никой не ни е питал", категоричен е председателят на КНСБ в "Мини Марица - изток" Наско Митев в Стара Загора.

Той допълни, че през 2025 година мощностите на ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да работят на газ, което ще доведе до закриване на 1/3 от работните места.

 


 
БНР